vwo, havo, mavo, tweetalig onderwijs en sportklas

De sportklas schrijft

DSC09965.jpgmaandag 09 juli 2018

Wat hebben de sportklas en het vak Nederlands met elkaar te maken? Heel veel, weten de leerlingen van V2B inmiddels. Zij schreven dit jaar het programmaboekje voor het buitensportkamp en kregen zowel bij LO als bij Nederlands een cijfer voor dit werk.

Het schrijfproject was dit schooljaar een geslaagde pilot van vakoverstijgend werken. Bij Nederlands kregen de leerlingen van hun LO-docent uitleg over de buitensportweek. Als echte journalisten tijdens een persconferentie moesten ze aantekeningen maken voor hun artikel. De les daarop werden ze interviewers: ze bevroegen leerlingen uit de derde klas over hun ervaringen.

Vervolgens moesten de leerlingen in groepjes met hun informatie een artikel schrijven over een activiteit, een instructie maken voor het kamp of de inleiding en het slot van het boekje verzorgen. Alle artikelen samen vormden uiteindelijk het programmaboekje dat alle buitensporters dit jaar kregen uitgereikt.

Voor de leerlingen betekende het project werkdrukverlichting: dezelfde opdracht werd immers twee keer beoordeeld door vakdocenten met een eigen perspectief. Daarnaast maakte het project duidelijk wat precies het nut is van de vaardigheden die je bij Nederlands leert. Al met al was het zo’n geslaagd project dat er plannen zijn om volgend jaar in alle onderbouwklassen een vakoverstijgende schrijfopdracht te houden.

« Terug

Top